Според учените глобалното затопляне ще бъде причина да се произвеждат все повече охладителни уреди. В същото време обаче климатиците и хладилниците за своето функциониране се нуждаят от флуоровъглеводороди, които пък от своя страна допринасят температурата да се покачва. Получава се омагьосан кръг, от който човечеството трябва да намери решение за излизане.

Една от стратегиите да се намалят вредните последици за околната среда и човека е производството на такива охладителни системи, които са по-ефективни и по-безопасни.

Много водещи в производството на климатична техника компании влагат време и средства за внедряването на такива технологии, които са максимално щадящи човека и околната среда.

Сред тези технологии е фреон R32, който като хладилен агент намира все по-широко приложение.

Какво представлява фреон R32?

След откриването на фреона от Томас Мидгли през 1930г. до днес хладилните агенти претърпяват развитие. От силно отровния амоняк при първите климатици и фреона на Кериър до най-безвредния, поне засега, R32, минават доста години, през които технологиите се развиват.

През 70-те години на миналия век учените забелязват, че озонът в атмосферата намалява и смятат, че за това е виновен фреонът в климатиците.

През 1996г. фреон R22 е заменен с новия и по-безвреден R410А.

Днес производството на R12 и R22 е забранено. В съвременните климатици се използва R410А и изобретеният през 2014г. фреон R32.

Новият фреон е безцветен и прозрачен газ и не съдържа хлор в молекулата си. Той отговаря на изискванията за флуорираните парникови газове, за които ще има нов регламент от 2025г.

Всъщност R32 съвсем не е новооткрит, защото на практика се ползва като компонент от R410А и е 50% от него, а останалите 50% са R125. От двата компонента той е с по-добри топлотехнически показатели, но понеже е слабо запалим, употребата му в R410А се комбинира с R125.

Но въпросът тогава е дали е безопасен при ползването си.

Според специалистите скоростта му на горене е много ниска – под 10см/сек. Освен това за да гори във въздуха, трябва да изтече цялото количество от климатик клас 50 в помещение от 2х2м, което е малко вероятно. И още – за да се възпламени, трябва да се създаде искра с по-голяма енергия, например от открит огън. С тези специфики на фреон R32 трябва да се съобразяват най-вече фирмите, които извършват монтажа на съответния климатик.

Кои са предимствата на фреон R32?

Всички лидери в производството на климатични продукти успешно зареждат своите уреди с фреон R32, разчитайки на неговите положителни качества. Климатиците на toshiba clima  и др. използват този фреон заради неговите много добри показатели.

Климатиците с R32:

– консумират по-малко електроенергия, защото са от по-висок клас;

– зареждат се с около 30% по-малко хладилен агент от тези с R410А;

– потенциалът на глобалното затопляне е по-нисък с повече от 3 пъти;

– за своя жизнен цикъл нанасят по-малко вреда на природата.

Разработен и патентован от Дайкин, фреон R32 се налага все повече и постепенно измества своя предшественик R410А от климатичните системи.

R32 съчетава високи енергийни показатели, енергоспестяване и минимални нива на замърсяване на околната среда и затова е наречен „фреон на бъдещето”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *