Хората с уебсайтове в интернет в световен мащаб до момента вече надхвърлят 1 млрд. В България  броят на сайтове от различен тип също постоянно нараства. Дали са лични, корпоративни, фирмени или други, всички те се нуждаят от SEO оптимизация. Не всеки притежател на уебсайт е готов да инвестира  SEO, не отчитайки колко важен е ефектът от него особено през настоящата 2020г.

Какво представлява SEO и с какво ни помага?

SEO е техническа абревиатура от английски произход и означава Search Engine Optimisation, т.е.  оптимизация за търсещи машини. Различните търсачки като   Google, Yahoo, Bing, Yandex и др. разполагат със специфични алгоритми, за да класират на по-предни позиции сайтове по търсене на определена ключова дума или фраза. Всеки един уебсайт може да бъде оптимизиран с цел извеждането му по-напред. По този начин той ще бъде по-конкурентен и трафикът към него ще бъде по-голям.

SEO оптимизирането не е нито бърз, нито лесен процес и най-добре да бъде неразделна част от създаването, поддръжката и функционирането на уебсайта.

Самото SEO може да бъде вътрешно и външно. Вътрешното SEO се нарича On site и / или On Page оптимизация. Първото важи по-скоро за главната страница на уебсайта, а второто – за отделните страници. Оптимизират се текстовете в самия сайт като съдържание, ключови думи и фрази. Заглавията на страниците, на продуктите, на т.нар. мета маркери и адресите с URL също трябва да се оптимизират. Създаването на една добра архитектура  на сайта и карта на ползването му  е целта на вътрешната оптимизация.

Външната оптимизация е следващият вариант, познат като Off Page SEO и под името Link Building, защото изисква създаване на външни връзки от релевантни сайтове към вашата онлайн платформа. Линковете биват Do follow, които са желани и се следват от търсачката, докато  No follow, са удобни за създаване на навигация в сайта, прибавяне на партньорски връзки и линкове, които не искате да се класират в търсещите машини. За добри позиции в търсачките е важен не само броят на линковете, а и това те да идват от голям брой домейни. Изграждането на линкове не става бързо и е наложително да се прави от специалист.

Какви са акцентите при  SEO оптимизация през 2020 година?

По отношение на SEO всяка година има нови тенденции. Докато преди  да сложите няколко линка или директории за линкове  или  статии в сайта си  беше достатъчно да се появят резултатите в Google SERP и останалите търсачки,  днес  определено е различно. Появиха се наказателни филтри и рестрикции за спам линкове, прекалено използване на ключови думи в съдържанието, опити за манипулации и др. Освен това чрез т.нар. White HAT SEO се залага най-вече на качественото съдържание, което се предава по различни канали. Разберете дали Вашия сайт отговаря на критериите за изработка на сайт, SEO и копирайтинг.

Като акценти в SEO през 2020г. се налагат:

– визията на сайта за мобилни устройства;

– скоростта на зареждане на сайта;

– репутацията на марката;

– защитата на личната информация;

– геопозиционирането;

– видеосъдържанието;

– гласовото търсене чрез ключови думи.

Въпреки че SEO не е лесна задача и изисква време и инвестиции,  то играе съществена роля за максималното развитие на вашия бизнес. Оптимизацията на сайта ще ви класира в топ резултатите  по ключови думи, а това ще ви спечели и повече реални клиенти. Положителният ефект от SEO оптимизацията  е реален, сигурен и дългосрочен.

Материалът е написан със съдействието на mintsoft.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *